nursing.elitecme.com Page 19 Complete Your CE Test Online - Click Here Answers: 1.C 2.A 3.D 4.B 5.B 6.A 7.B 8.A 9.A 10.C SCREENING WEST VIRGINIA VETERANS FOR MENTAL HEALTH ISSUES Self-Evaluation Exercises Select the best answer for each question and check your answers at the bottom of the page. You do not need to submit this self-evaluation exercise with your participant sheet. 1. Which of the following statistics about veterans and mental health is accurate? a. The Army suicide rate decreased significantly in 2012. b. More than half of returning service members receive adequate care and treatment. c. Mental and substance use disorders caused more hospitalizations among troops in 2009 than any other cause. d. All of the above. 2. PTSD: a. Is more severe and more persistent when the event precipitating the disorder is prolonged or repeated. b. Symptoms may not start until years after the event. c. Affects 25% of the general population in any given year during peacetime. d. Generally starts within a month following the event. 3. Risk for PTSD increases if the veteran: a. Is of higher rank. b. Is married. c. Is male. d. Is Hispanic. 4. When screening for PTSD signs and symptoms in veterans, include all of the following EXCEPT: a. Reliving the event. b. Feeling lethargic and unaware of their environment. c. Negative feelings about themselves. d. Survivor’s guilt. 5. When treating PTSD, nurses must be aware that: a. Cognitive Processing Therapy changes the details of the traumatic event(s). b. Prolonged Exposure Therapy includes breathing retraining. c. EMDR focuses on avoiding the recall of distressing past experiences. d. Zoloft is contraindicated in the treatment of PTSD in veterans. 6. Which of the following statements about suicide in the veteran population is accurate? a. About 22 veterans commit suicide every day. b. Suicide in older veterans is not thought to be a significant issue. c. Korean War veterans have less severe problems upon returning home than other groups of veterans. d. Nearly 7 in 10 veterans who have committed suicide were under the age of 20. 7. When screening for depression, nurses should know that: a. Veterans with depression seldom have other mental health problems. b. MRIs have shown that the parts of the brain involved in mood, thinking, sleep, appetite, and behavior appear different in people who have depression than in those who do not. c. Genetics have not been shown to increase risk for depression. d. Depression is not generally recognized as a problem in the non- military population. 8. All of the following criteria are necessary to diagnose depression EXCEPT: a. Depressed mood most of the day about once a week. b. Symptoms must cause significant distress or impairment in social, occupational, or other important areas of functioning. c. The major depression episode is not due to another medical condition. d. There has never been a manic episode. 9. When teaching about antidepressants, nurses should explain that: a. SSRIs may cause sexual problems. b. Cheese should be avoided when taking tricyclics. c. MAOIs are prescribed frequently for the veteran population. d. Hypertensive crisis is associated with SSRIs. 10. Electroconvulsive Therapy (ECT): a. Is widely accepted by experts as a common treatment for depression. b. Requires that the client remain awake during the procedure. c. Is thought to work by stimulating the brain to correct the chemical imbalance of depression. d. One ECT session is generally considered to be sufficient.